Pieguski przepis

Składniki (12 sztuk):

  • 100 g masła (temp. pokojowa)
  • 80 g cukru trzcinowego
  • 1 jajko (wielkość L)
  • 170-200 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 1/3 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli himalajskiej
  • 50 g białej czekolady
  • 50 g gorzkiej czekolady lub groszków czekoladowych
  • 50 g mlecznej czekolady (można pominąć)

Miękkie masło dokładnie zmiksować z cukrem, a następnie dodać jajko i ubić mikserem na jasną, puszystą masę (może to potrwać nawet kilka minut). Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, zmiksować do połączenia na niewielkich obrotach. Na koniec dodać czekoladę pokrojoną w mniejsze kawałki i delikatnie wymieszać łyżką. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie spłaszczając dłonią. Piec w piekarniku rozgrzanym do 160 C (termoobieg) przez 15 minut.

Smacznego!

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *